20-09-06

Bestemmingsplan? Put van Roksem

Verblijfspark à la Sun Parks op De Kluiten

OUDENBURG - De terreinen rond de waterplas De Kluiten, momenteel een watersportplas langs de Westkerksestraat tussen Westkerke en Oudenburg, worden een verblijfspark à la Sun Parks, waar 380 vakantiewoningen komen. Een projectontwikkelaar kocht al één van de vier percelen op het domein aan en aast ook op de overige bouwloten.

Sinds het nieuwe gewestplan het licht op groen zette voor verblijfsrecreatie, probeert een projectontwikkelaar de diverse loten op het domein De Kluiten aan te kopen. De aankoop gebeurt volgens een Oudenburgse schepen in opdracht van een vakantiegroep. De hoeve Dobbelaere werd al aangekocht.

Subtropisch zwembad

Volgens het gemeentebestuur van Oudenburg gaat het over een Belgische groep - Sun Parks ligt vaak in de mond - die al op diverse plaatsen in ons land gelijkaardige projecten realiseerde. Telkens worden daarbij honderden vakantiewoningen gebouwd rondom een waterplas, met ruimte voor allerlei zachte watersporten, waarnaast ook een subtropisch zwembad wordt gerealiseerd.

Het domein De Kluiten telt 60 hectare, waarvan de helft water. Daarvan is 11 hectare bruikbaar voor de uitbouw van een park voor recreatie. Volgens de Oudenburgse burgemeester Ignace Dereeper kunnen daarop 350 tot 380 vakantieverblijven staan. Het lijkt wat klein voor een echt aquapark, maar toch boden zich al gegadigden aan. Het schepencollege vraagt zich wel af welke groenverplichtingen de Vlaamse overheid vastknoopt aan het woord 'vakantiepark'. De oppervlakte die de overheid als groenvoorziening wenst, kan het aantal beschikbare woningen enorm beïnvloeden.

De optie van verblijfsrecreatie stelt in elk geval een einde aan bepaalde andere sporten, zoals motorcross. Ook het huidige jetskiën op De Kluiten valt te betwijfelen. Maar zwemmen, kanovaren, roeien, hengelen en strandrecreatie kunnen evident wel. In elk geval is het de optie om geen storende elementen toe te laten in het vakantiedomein. Verwacht wordt dat de hogere overheid binnen een half jaar uitsluitsel geeft over wat al dan niet mag op De Kluiten.

bron:
  http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=gnk9cepn

 

Ik kan het niet nalaten om een beetje kritiek uiten, want ik vindt het zo jammer dat met al dat wateroppervlakte die Belgie en Nederland rijk zijn, er zo weinig ruimte is vrijgemaakt voor jetskiers.

In mijn ogen begint het een beetje op een hetze te lijken, is het soms de bedoeling om alle jetskiërs, en met name de staanders, te verbannen naar Wallonië of Frankrijk? Ik voel me onderhand gediscrimineerd als sporter in West Vlaanderen. De overheid schijnt er bij voorbaat al vanuit te gaan dat jetskiërs vervuilend zijn, overlast geven en a-sociaal gedrag vertonen tegenover de massatoerist. Hoe komt het toch dat deze sport zo een slechte naam heeft.

 

En waar in de regio's Oost en West Vlaanderen kan een recreationele jetskiër nog terecht als de put van Roksem wegvalt. Op zee aan de Belgische kust zijn de staanders ook al verbannen, en het liefste geven de gemeente's de zitters ook nog 'es een schop onder hun zittend kontje. (zie het artikel hieronder) En waarvoor, hoogstwaarschijnlijk in voordeel voor de toeristen en wethouders zelf. Alsof er nog geen campings genoeg zijn. Maar ja, die hele hordes vakantiegangers met sleurhut en al brengen natuurlijk veel geld in het laatje. Ik hoop niet dat Belgie dezelfde richtlijnen gaat volgen zoals die in Nederland gelden. Vreemd dat in een land zoals Nederland, waar men zo trots is op hun binding met de zee en het water, er zo weinig mogelijkheden zijn om te jetskiën. Typisch Nederlands, bleeeh! (mag ik toch wel even zeggen als Nl-se zijnde) 

Ben heel benieuwd naar de afloop hiervan, want ik ga toch elke keer weer met enorm veel plezier naar 'de Kluiten'.

 

Jetscooters en parasailors niet gewenst op Vlaamse stranden
(uit: Het Nieuwsblad / 17 juli 2006)

,,De kust is bijna 70 kilometer lang. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om 20 meter strand te vinden van waaruit we met onze jetscooters naar zee kunnen vertrekken'', pleit Mario Van Hyfte. Met dit mooie weer loopt de frustratie bij liefhebbers van jetscooters hoog op. Het reglement verbiedt hen om van op het strand in zee te gaan.

Al jarenlang ijvert Mario Van Hyfte van de vereniging Watercraft Discovery voor een stukje strand, van waaruit de jetscooters naar zee zouden kunnen. Jetscooterfanaten voelen zich zo stilaan de paria's van onze kust. ,,Wat we ook proberen, het draait telkens weer uit op een 'njet' van de overheid'', klaagt Van Hyfte. Volgens de voorzitter van Watercraft Discovery zijn er in België zo'n drieduizend mensen met een jetscooter. De toestellen, die langer zijn dan 2,5 meter, worden aanzien als een pleziervaartuig. Ze mogen alleen via een haven naar zee en moeten zo'n 200 meter van de kustlijn wegblijven. Een jetski is een kleiner toestel dat helemaal verboden is op zee, zowel van op het strand als vanuit een haven.

,,Noodgedwongen vertrekken we nu met onze jetscooters vanuit de haven van Nieuwpoort. Maar deze situatie is verre van ideaal. We verliezen heel wat tijd met wachten in de haven. En om mijn vrouw aan het stuur te laten, moet ik weer het hele eind terugvaren. Het zou toch veel eenvoudiger zijn om voor de jetscooters twintig meter strand vrij te maken van waaruit we naar zee kunnen. In het buitenland kan het wel", weet Van Hyfte. ,,Wij willen absoluut niet voor overlast zorgen. Het is niet onze bedoeling om voortdurend voor hetzelfde strand heen en weer te passeren. Met een vergunning op proef zouden we kunnen bewijzen dat we het goed menen.''


Buiten zomerseizoen

Het voorstel dat de vereniging onlangs lanceerde om van aan het strand bij het Oosterstaketsel in Oostende te vertrekken, werd afgewezen. ,,Dat ze ons in Oostende liever niet zien, is wel duidelijk. In de haven werd ik met mijn jetscooter al zo'n 23 keer gecontroleerd door de Zeevaartpolitie.''

Tijdens het laatste overleg tussen de kustburgemeesters en de gouverneur werd bevestigd dat jetscooters nergens van op het strand de zee in mogen. Er wordt nu gepraat om die mogelijkheid wel te voorzien op twee plaatsen, maar dan wel buiten het zomerseizoen. ,,Een consensus werd er nog niet bereikt. Geen enkele kustgemeente is vragende partij'', zegt Gert Dewilde van de Afdeling Kust van het Vlaams Ministerie voor Mobiliteit en Openbare Werken. ,,Een plaats die ter sprake kwam, was het strand van Raversijde. Maar dan alleen buiten het seizoen, want in de zomer is daar geen parkeergelegenheid.''

Schepen Miroir van Oostende ziet dat echter helemaal niet zitten. ,,In Raversijde hebben we in het verleden een paar jaar kleinere toestellen gedoogd en dat zorgde alleen maar voor ellende op het strand én in het dorp. We hebben een heel mooi strand en willen het rustig houden. Oostende is niet van plan om de jetscooters op het strand toe te laten.''

Het ziet er dus niet naar uit dat je aan de Vlaamse kust binnenkort dezelfde toeristische attracties als aan de Middellandse Zee te zien zult krijgen. Jetscooters en jetski's mogen niet op het strand en ook voor bijvoorbeeld parasailing of zo'n grote gele banaan voortgetrokken door een motorboot blijkt er geen toestemming te zijn.


Verschillende zones

,,De kust is onderverdeeld in verschillende zones. Zo zijn er zones voor surfers, plezierbootjes, sportvissersbootjes en ook enkele plaatsen waar een amfibieboot te water mag. In Duinbergen en het Zoute voorziet de gemeente Knokke-Heist in twee plaatsen waar motorboten de zee in kunnen van op het strand. Dit zijn de enige langs heel de kust", somt Gert Dewilde op. Die motorboten mogen echter niets voorttrekken waar toeristen op kunnen plaatsnemen.

,,Maar onze politieverordening verbiedt heel duidelijk elke vorm van sleep door die motorboten, dus ook parasailers, waterski's of zo'n grote gele banaan. Ook jetski's en jetscooters mogen hier niet van het strand in zee", verduidelijkt Stefan Lanckriet van de politiezone Damme-Knokke-Heist.


18:35 Gepost door Eefje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.